« Go Back

2018 Annapolis Home Magazine Kitchen Design Excellence Award

Share:

Dividing Creek Residence – Whole House Renovation

Our clients were looking to enhance the appearance and performance of their waterfront home. Originally built in 1920, a previous renovation had afforded them 15 years of great memories with their children. It was time to rework the home for the next phase of their life. Architect Patrick Jarosinski and interior designer Anita Stapleton were brought in to give the home an entirely new personality. The combined vision was to abandon the contemporary plan and institute a formal and more sophisticated design.

The first part of this transformation was to reimagine the entry experience. The turned gable portico was replaced with a shed style design finished with a copper roof. Through the custom mahogany front door, a sweeping curved staircase with walnut rails leads to the second floor study and master suite, secluded by decorative turned balusters and a series of arches.

Straight ahead is the formal dining room which flows to the other public areas of the house. To the left is a split level stair. Completely reorganized, the upper split level leads to a small den with deck access and a view of the creek. Originally, one hall bath served three bedrooms. Now, identical bedrooms are conjoined with a buddy bath, sharing only the glass enclosed shower. A new guest suite was added to the back of the house with its own bathroom, waterfront view, and direct access to the deck, pool, back yard and pier. The lower split level received an updated full bath, wine closet and gym space resulting from the conversion of a former bedroom.

On the entry level, the open floor plan was replaced with distinct spaces defined by wide formal archways and unique ceiling details. The dining room is situated to take full advantage of the waterfront view and proximity to the kitchen. Through the dining room, the lounge area features an island containing the ice machine and beverage center, window seats flanked by buffet space on either side and the café style sitting area. To the right is a kitchen segregated from the public areas by a load bearing wall. Innovative engineering allowed for the opening of the space to connect to the lounge and living room. A secondary benefit to this structural work was the ability to introduce the tray ceiling detail over the main island, adding drama to the elegant space. Past the kitchen is another updated bath and a reorganized laundry and pantry area.

At the other end of this wing is the formal living room anchored by a central fireplace. This room has a view of the water from all three walls thanks to new windows and sliding doors in perfect symmetry to the fireplace and arch.

Upgrading wall, ceiling and roof insulation brought the entire envelope of the house beyond current energy code. A new roof, doors, and Hardi shake siding for both the home and detached garage round out the improvements to this whole house renovation.